Bibliotheek West-Brabant

De bibliotheek is van iedereen. Bij ons kun je jezelf zijn en heb je de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Dat kan door het lezen van boeken, maar ook door deel te nemen aan de verschillende activiteiten en cursussen. Zo bieden we Taaloefengroepen aan, Klik & Tik cursussen voor mensen die willen leren hoe ze met de computer om moeten gaan en we geven mensen handvatten om op zoek te gaan naar werk. Voor de jeugd hebben we van 0-18 jaar ook verschillende activiteiten. Je kunt bij ons ook op zoek naar een plekje om rustig te studeren of werken. Parrotia biedt hiervoor een veilige en aantrekkelijke omgeving. De bibliotheek is daardoor de huiskamer van de stad”.

 

Lezen, leren en informeren

Frédérique Assink: “Door de jaren heen is de functie van een bibliotheek veranderd. Niet enkel het uitlenen van boeken staat nu centraal, de organisatie heeft een bredere functie gekregen in de maatschappij. Lezen, leren en informeren dat is waar we voor staan. In de bibliotheek kun je de krant lezen, studeren, elkaar ontmoeten, een kop koffie drinken of een lezing, tentoonstelling of voorstelling bijwonen. Voor de inwoners willen we een plek zijn waar ze zich prettig en veilig voelen, waar ze inspiratie of kennis opdoen en op nieuwe ideeën komen.”

Voor iedereen!

“De bibliotheek West-Brabant is er voor iedereen. Daarbij is er speciale aandacht voor de jeugd. Uitgangspunt is om kinderen te verleiden elke dag te lezen en dan het liefst minimaal 15 minuten, mét plezier. Daarnaast investeren we in regionale netwerken gericht op de aanpak van laaggeletterdheid. Zo bieden we mensen, door cursussen in de bibliotheek, een laagdrempelige eerste stap in de richting van formele educatie.”

Passie en plezier

Frédérique heeft een passie voor lezen. “Niet alleen omdat je door te lezen veel te weten komt en het je wereld vergroot. Maar vooral het plezier dat je ervaart, de wereld die er voor je opengaat. En plezier, dat zie je ook terug in Parrotia. Een locatie die prettig aanvoelt, waar je blij van wordt. En in die omgeving wordt je gestimuleerd om kennis op te doen.”

Bibliotheek West-Brabant heeft vijf kernvestigingen: in Halderberge Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert. Daarnaast zijn er meerdere haal- en brengpunten. In Roosendaal is de bibliotheek gevestigd in Parrotia. De bibliotheek West-Brabant stimuleert het delen van informatie, kennis en leesplezier. Dit doen zij door lezers en anderen in haar omgeving te betrekken bij de programmering en de collectie.