Bibliotheek West-Brabant

De bibliotheek is van iedereen. Bij ons kun je jezelf zijn en heb je de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Dat kan door het lezen van boeken, maar ook door deel te nemen aan de verschillende activiteiten en cursussen. Zo bieden we Taaloefengroepen aan, Klik & Tik cursussen voor mensen die willen leren hoe ze met de computer om moeten gaan en we geven mensen handvatten om op zoek te gaan naar werk. Voor de jeugd hebben we van 0-18 jaar ook verschillende activiteiten. Je kunt bij ons ook op zoek naar een plekje om rustig te studeren of werken. Parrotia biedt hiervoor een veilige en aantrekkelijke omgeving. De bibliotheek is daardoor de huiskamer van de stad”.

 

De Bibliotheek West-Brabant

De huiskamer van de stad

Roos Herman -bestuurder en directeur van de Bibliotheek West-Brabant- vertelt: “Ik zou graag willen dat de bibliotheek dé plek wordt waar mensen wat kunnen leren, maar wel op een ongedwongen, informele manier. Heel laagdrempelig, iedereen moet zich thuis voelen en kan aansluiten, je ontmoet mensen met dezelfde ervaring op bijvoorbeeld het gebied van laaggeletterdheid. Met die ontmoetingen en al doende komen mensen tot lezen, schrijven en leren omgaan met de computer. Dat geeft ook een boost aan hun zelfvertrouwen in een (digi)talige wereld als de onze. Een extra huiskamer dus, waar je je prettig voelt, waar je inspiratie kunt opdoen en tot nieuwe ideeën of inzichten komt”.

 

Je wereld groter maken

Roos houdt van lezen. “In mijn jeugd heb ik de hele bibliotheek uitgelezen. We hadden thuis ook een flinke boekenkast.” De leesvaardigheid van jongeren is tegenwoordig een grote uitdaging. We willen het leesplezier graag vergroten. Lezen maakt je een leuker, slimmer en gezonder mens. Onderzoeken onderschrijven dit keer op keer. Want al lezend vergroot je je inlevingsvermogen en je ontwikkelt meer begrip voor de ander. Het verbetert je schoolprestaties en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Lezen leidt aantoonbaar tot minder stress en houdt je letterlijk gezonder. Het maakt je wereld groter.

 

De Bibliotheek West-Brabant vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving en zich een leven lang kan ontwikkelen. We maken dit in 8 gemeentes mogelijk door het stimuleren van lezen en digitale geletterdheid en het toegankelijk maken van informatie en ontmoetingen. Als maatschappelijk-educatieve partner bevorderen we lezen, leren, taal en mediawijsheid. Naast het aanbieden van een omvangrijke collectie aan boeken, e-books en media, ontwikkelt de bibliotheek ook diverse eigen activiteiten en programma’s om inwoners verder te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.